Image

OL Historie

15-mandsrugby var på OL programmet i 1900, 1908, 1920 og 1924. Frankrig vandt OL i 1900, Australien i 1908 og USA i 1920 og 1924.
Rugbysportens værdier og idealer om respekt, fairplay og disciplin, var med til at inspirere grundlæggeren af de Olympiske Lege, Pierre de Coubertin, som selv var aktiv rugbyspiller og dommer.

Tilstedeværelsen af rugby på OL programmet i de tidlige år, var uløseligt forbundet med værtsnationens interesse for sporten. I takt med at flere nationer spillede organiseret rugby, kom også flere lande med til OL. Men da Pierre de Coubertin trak sig som IOC præsident i 1925 betød det også et farvel til rugby.
En før-OL turnering blev afholdt i Berlin i 1936, men den dag i dag er USA forsvarende Olympiske mestre i 15-mandsrugby - omend det altså ligger tilbage til 1924.

Det var først i 1990'erne at den internationale rugby rugby union (dengang IRB - nu World Rugby) begyndte at arbejde hen mod Olympisk deltagelse. IRB blev i 1994 optaget som internationalt sportsforbund i IOC og igen var det rugbysportens værdier, der var med til at skabe interesse hos IOC for Olympisk anerkendelse.

I 2001 anbefalede IOC at Sevens rugby skulle på OL programmet i 2008 i Beijing. Det var IOC, der valgte at det skulle være Sevens (og ikke 15-mandsrugby), da sporten og turneringsformen ansås som værende bedst egnet til OL. Dertil kom Sevens succes ved både Asian Games og Commonwealth games. Men anbefalede ændringer kom ikke på plads tidsnok, så på trods af at rugbysportens store internationale udbredelse og vækst, lykkedes det ikke at blive optaget. 

Sevens var igen på tale til OL i London i 2012, men IOC vedtog at man ikke ville udvide med flere sportsgrene. Det lykkedes dog at få Sevens rugby til afstemning på IOC kongressen i København, oktober 2009. Et overvældende flertal (81 for og 8 imod) genoptog rugby fra legene i Rio 2016.

At denne historiske afstemning fandt sted i København var en kæmpe oplevelse og således blev Danmark centrum for en af de vigtigste begivenheder i rugbysportens lange historie. Siden 2009 har Sevens rugby udviklet sig voldsomt og den Olympiske anerkendelse har yderligere styrket sportens udbredelse og popularitet verden over. 

RIO 2016 - History Makers:
De første Olympiske mestre blev Australien hos kvinderne og Fiji hos mændene.
Der var også plads til overraskelser undervejs. Japan sluttede på en 4. plads og slog New Zealand undervejs. Det lover godt for Tokyo 2020 - og vi kan næsten ikke vente!

Links til mere information:

World Rugby (FAQ om Sevens)
Rio 2016 (resultater)
Tokyo 2020 (program)

Vi anvender cookies til teknisk funktionalitet og for at forbedre brugervenligheden. Når du benytter vores hjemmeside, giver du samtykke til anvendelsen af cookies.