Om hjernerystelser i rugby

Gilbert bold og spiller banner

Der har i den seneste tid igen været øget fokus på hjernerystelser i rugby, både i udenlandske og danske medier. Det er godt - i rugby har vi altid fokus på problemet. 
Det er ingen hemmelighed, at risiko for hjernerystelser er en del af vores sport og der er derfor også lagt stort arbejde i at mindske denne risiko. 

I forlængelse af de aktuelle søgsmål i Storbritannien har Bill Beaumont skrevet et åbent brev om emnet. Dette i egenskab af formand for World Rugby, som tidligere professionel spiller og som far til tre rugbyspillere. I brevet er der en række links til yderligere forskning og materiale. 

Herhjemme har der også været fokus på problemet. DIF har i samarbejde med Dansk Idrætsmedicinsk Selskab og Dansk Selskab for Sportsfysioterapi udarbejdet materiale, der ligesom World Rugbys, henvender sig til både aktive, trænere og forældre samt sundhedspersonale. 

Der skal ikke herske tvivl om, at både DRU, DIF og World Rugby tager problemet meget alvorligt og anerkender at det er en udfordring. Netop derfor er der udarbejdet udførligt materiale, indført uddannelse på området og man deltager aktivt i forskning. På baggrund af forskning, analyser og undersøgelser, justerer World Rugby løbende på spillets regler, for at mindske risikoen for hjernerystelse - ligesom vi i dansk ungdomsrugby har indført, at der kun må tackles under navlen for at sikre god teknik og undgå de høje tacklinger. 

Hermed links til omtalt materiale, men man er naturligvis også altid velkommen til at kontakte DRU ved sportschef Mikael Lai Rasmussen. 

World Rugby Concussion Management (Recognise and Remove)
Danmarks Idrætsforbunds materiale (brems, bedøm, beslut)
Danmarks Idrætsforbunds e-læring om sportshjernerystelser