Nye regler samt fokusområder i efteråret

Dommer SPEvCSR lille DL 2017 banner
Når sæsonen starter op igen, vil dommerne have følgende generelle fokusområder:

 • når boldbæreren tackles og bringes til jorden, må hun/han ikke bevæge sig fremad eller gør bolden uspilbar
 • en tackler skal væk fra boldbæreren hurtigt, og rulle væk til siden, og ikke mod modstanderne
 • en modspillere der lovligt forsøger at vinde bolden inden rucken opstår vil blive belønnet hurtigere
 • spillere der går ind i rucken skal tydeligt komme fra en onside position, altså igennem "gaten"
 • spillere der går ind i rucken skal tydeligt vise at de holder deres vægt på deres fødder

Læs mere herunder.

En kort præcisering på dansk af informationerne modtaget fra World Rugby!

Regelændring:

Regel om scoring ved bunden af stolpepuden er fjernet og det er nu ikke muligt. Man kan kun score ved at trykke bolden ned i scoringsfeltet eller på scoringslinjen. https://laws.worldrugby.org/?law=8

In English here https://www.world.rugby/news/569171?lang=en

Under de nuværende omstændigheder holder World Rugby og Rugby Europe en serie workshops med dommere i hele Europa, hvor Alain Rolland uddyber retningslinjer fra World Rugby til alle dommere. Fra den første workshop kom disse fire fokus punkter:

 • Når en boldbærer er på jorden, må der ikke opnås mere ”grund” af spilleren ved at hun/han bevæger sig fremad på jorden (hvor naturlig momentum ikke bringer spilleren frem). Bevæger spilleren sig fremad på jorden, vil dette straffes (på linje med ingen dobbelt-bevægelse ved forsøg). Se video nr 4 her https://laws.worldrugby.org/?domain=9 under teksten ”Ball carrier must place or play the ball immediately” (Scotland mod wales video efter 36 sekunder – spilleren bliver bragt til jorden men bevæger sig frem ved at rulle og modstanderen får ikke en fair chance for at konkurrere om bolden. Ekstra bevægelsen ved 40 sekunder vil blive straffet, ligesom man ser i sevens verdensserien)
 • Mens en boldbærer er på jorden, må den første ankommende modspiller gå efter bolden og forsøge at vinde den inden en ruck opstår, og så længe spilleren holder sin vægt på sine fødder . Spilleren skal vise at hun/han bevidst forsøger at spille bolden. Hvis spilleren ikke kan lave en ”turnover”, fordi spilleren på jorden ikke giver slip med det samme, vil denne spiller blive straffet hurtigere end man har set indtil videre. Se afsnit 3 på siden https://laws.worldrugby.org/?domain=9 video nr 6 om ”jackler”, der viser teknikken man som dommer vil belønne.
 • Spillere der ankommer for at rydde en modspiller væk fra bolden ved en tackling skal tydeligt vise en ’drive’ ved at de holder deres skulder over deres hofter, og at de holder sig på deres fødder. Dommere vil kigge på hvorvidt spillerne laver en ”drive” eller en ”dive”. (se videoen ved teksten ”Encourage arriving players to drive …” som viser eksempler på ”dives” der skal straffes.)
 • Spillere der ankommer for at rydde en modspiller væk fra bolden ved en tackling skal tydeligt komme fra en onside position – det vil sige, på linje med den bageste medspillere og ikke ind fra siden. (se ”tackle gate” videoen som viser eksempler på hvad der skal straffes). Statistik viser, at denne forseelse i rucken ikke bliver fanget nok af dommer, og der vil der strammes op på.
 • Alle spillere skal tydeligt være bagved offside linjen for deres hold, især ved tacklinger, rucks og mauls.
 • Alle spillere der er foran bolden når den sparkes frem må ikke bevæge sig fremad indtil de er onside igen (lov 10.4.C).

In English here https://www.world.rugby/news/568557?lang=en 

Vi glæder os til at se jer på banen igen!

Foto: Daniel Storch