Rekruttering
Det er altafgørende for en rugbyklub er medlemmer, uden medlemmer, ingen klub!
Det er vigtigt, at I har en plan for hvordan I rekruttere nye spillere og hvordan I byder dem velkommen.
Når vi skal ud og rekruttere nye spillere, skal vi som klub naturligvis se lidt på hvilken klub vi er og om vi har de nødvendige resurser og/eller faciliteter til nye medlemmer og hvilken slags medlemmer.
Ønsker vi at rekruttere f.eks. ungdomsspillere har vi så hold, trænere og holdledere på plads og har vi faciliteter, altså klubhus og omklædningsrum til alle.
Er vi en klub med udelukkende seniorspillere og vores prioritet derfor er seniorrugby, eller går vi udelukkende efter at rekruttere kvindespillere.
Uanset hvad det er man ”leder” efter, giver nye medlemmer ofte lidt mere arbejde, men heldigvis også ny energi! Erfaringen viser at klubber ofte oplever at får man nye medlemmer, er der også mulighed for en række positive bi effekter.
Skolerne er en vigtig samarbejdespartner, når vi snakker rekruttering af spillere. Der kan være mange forskellige måder at samarbejde med skolerne på. Skolestævnerne er helt sikkert en af de bedste måder at reklamere for rugby. Her har vi flere eksempler på, at der er kommet mange nye spillere til klubberne rundt omkring i Danmark. Det er derfor vigtigt, at klubber skaber gode og brugbare relationer til omkringliggende skoler fx ved at tilbyde rugbyforløb. Afslutningsvis er det en rigtig god idé at invitere skolerne på besøg i klubben. Hav en folder med hvor eleverne bliver oplyst om sporten, klubben, trænigstider, trænere m.m.
Synlighed
På verdensplan er Rugby en meget populær sport, faktisk en af de største sportsgrene i verden! I Danmark er rugby ikke helt så udbredt og der er sjældent tv-dækning af vores sport. Derfor ligger der et stort stykke arbejde i at synliggøre rugby og ikke mindst den lokale rugbyklub.
Klubbens ansigt udadtil vil ofte være klubbens hjemmeside eller en facebookgruppe. Derfor er det vigtigt at disse er opdateret mht. kontaktinfo m.m.
En anden form for synlighed kan være klub t-shirts, der er en fin måde at fortælle omverdenen, at der faktisk findes en rugbyklub i jeres by.
Alle i klubben kan bidrage med stort og småt i forhold til indsatsen med at få flere spillere til klubben. Der kan nedsættes små ad.hoc grupper, man kan på de enkelte hold gøre en indsats og hver enkel spiller kan også være med til at gøre en forskel.
Tiltag, der kan støtte op om rekrutteringen, kunne fx være en velkomstfolder, plakater, lokale medier og tag-en-ven-med-dag.
Fastholdelse
Det er ekstremt vigtigt, at ønsker du at fastholde spillere i klubben, skal tilbuddet være godt.
Du skal have faciliteterne i orden, der skal være pænt og opryddeligt og til at komme til.
Hvis nye spillere og forældre ikke får et godt første indtryk, så kommer de den ene gang og så ser du dem ikke igen.
Du skal have frivillige omkring holdende, det både trænere og frivillige holdledere/forældre og så skal dit udstyr være i orden, bolde, tacklepuder etc.
Danmarks Idrætsforbund har udarbejdet en lang række værktøjer, der hjælper jeg i gang med arbejdet. Det gælder bl.a. tip til at beskrive opgaverne, identificere kompetencer og inddrage medlemmer. Se al materialet her.
DIF har også lavet folderen "Fasthold klubbens voksenmedlemmer - og få tidligere medlemmer tilbage". Folderen indholder konkrete anbefalinger og værktøjer. Download den her (pdf).
Vi håber at ovenstående er en hjælp til at komme i gang, men start med at kontakte DRUs udviklingskonsulent, der meget gerne rådgiver og vejleder direkte.