I Danmark har der været spillet rugby siden 1931, men Dansk Rugby Union blev først stiftet i 1950. DRU blev optaget i Danmarks Idrætsforbund i 1971 og senere samme år i FIRA-AER (den europæiske rugby union, nu kaldet Rugby Europe). I 1974 var DRU medstifter af Nordisk Rugby Union (senere Skandinavisk Rugby Union) og i 1988 blev DRU optaget i det internationale forbund, IRB (nu kaldet World Rugby).
DRUs første landshold mod Sverige (1949).
Rugby er en af verdens største idrætsgrene og er organiseret i World Rugby. World Rugby arrangerer VM, som afvikles hvert 4. år, senest i New Zealand 2011. Som sportsbegivenhed er VM i Rugby en af verdens største og overskuddet fra Rugby World Cup anvendes hovedsagelig til udviklingsarbejde verden over - også i Danmark.
DRUs XV-landshold (15-mands) deltager hvert år i den europæiske nationsturnering (ENC). I Europa spiller de 6 bedste lande i deres egen division, Six Nations, uden mulighed for op/nedrykning. Det er England, Frankrig, Skotland, Irland, Wales og Italien. Herunder er de europæiske lande opdelt i 6 divisioner, hvor Danmark er placeret i 2. division.
ENC turneringen afgør seedningen til VM kvalifikationspuljerne. Danmark debuterede i VM sammenhæng i Andorra i oktober 1992 (1995 kvalifikationen). Det danske landshold nåede til 2. runde af den seneste VM kvalifikation.
DRU har knap 2200 medlemmer fordelt i mere end 25 klubber og Danmarksturneringen for seniorer afvikles fra april-november med en kort somerpause. Sideløbende har DRU naturligvis en pokalturnering og derudover DM for børn- og unge (U8, U10, U12, U14, U16 og U18), DM i Sevens rugby (7-mands) og DM for kvinder. DRU har, udover XV-landsholdet, også Sevenslandshold (mænd og kvinder) U18-landshold.
Rugby var oprindeligt OL disciplin, men blev taget af programmet i 1924 (15-mandsrugby). Rugbysportens værdier og idealer om respekt, fairplay og kammeratskab, var med til at inspirere grundlæggeren af de Olympiske Lege, Pierre de Coubertin, og det er disse værdier, der nu igen har været med til at få rugby tilbage på OL programmet. Fra 2016 spilles der Sevensrugby til OL (herre og kvinde turnering). Beslutningen om at genoptage rugby på OL programmet blev truffet af IOC på kongressen i København, oktober 2009.
En VM/OL turnering i Sevensrugby kan afvikles over 2-3 dage på een bane. Sevensrugby spilles på fuld bane, men altså kun med 7 spillere på holdet. En kamp varer 2 x 7 minutter og er særdeles publikumsvenligt da det er et meget hurtigt og teknisk spil.
Den New Zealandske rugbylegende, Jonah Lomu, hos RK Speed i forbindelse med IOC kongressen 2009.
Rugby bærer tydeligt præg af at være en britisk sportsgren, med mange traditioner og ritualer. Indtil 1995 var rugby stadig officielt en amatør sport, men det er gået meget hurtigt siden da. Fairplay og gentlemanship er dog stadig uløseligt forbundet med rugby - også i dansk rugby. Eksempelvis kan det nævnes, at holdene takker hinanden for kampen efter sidste fløjt, ved at danne port og klappe hinanden ud af banen. I klubhuset efter kampen taler begge kaptajner og kårer begge holds bedste spiller.
Rugby er voldsomt men ikke voldeligt! Dette giver sig udslag i et utrolig omstændeligt regelsæt, hvor enhver form for ulovligt spil straffes på stedet - disciplin er derfor et af kodeordene i rugby.
Rugby kan spilles af alle, da der er stor forskel på de fysiske krav til de enkelte spillere på et hold. Holdets forwards (klyngespillere) har brug for at være store og stærke, mens trekvarterne (kædespillerne) i højere grad har brug for at være hurtige. Rugby er et meget teknisk spil, hvor indøvede kombinationer ved bl.a. indkast og klynger kun lykkes hvis alle spillere opfylder holdets taktik. Når dette sker er rugby et imponerende og elegant spil.